neljapäev, 1. oktoober 2015

Valge Vanda

Teate peale, et Tartu Bauhofis on taaskord ülisoodsa hinnaga vandasid, oli mul tarvis sinna kohe kohale sõita ja kingitus sünnipäevaks välja valida ja ära osta. Mis siis, et sünnipäevani on pea kuu aega. Igal juhul, nüüd on minu kogus veel üks vanda, see korda lumivalge. Taim tundub olevat, väga heas seisukorras. Mitteaktiivseid juuri on mõned, kuid võrreldes suvel Pärnu Maximast ostetud vandaga, ei anna praegust olukorda võrreldagi. Paljude juurte puhul on näha aktiivset kasvu (juurte otsad on helerohelised ja teravad). Juuremassi kogupikkus on ligikaudu pool meetrit. Koju jõudes sai esmaseks tegevuseks taime kastmine. Kastsin teda väetiseveega, mis oli poole nõrgem kui ette nähtud. Kuna mulle meeldib oma taimi küllalt tihti väetada, siis enamasti ma teengi neile poole nõrgema lahuse ja väetan (vastavalt väetisele aga) üle nädala. Pildid uuest sõbrast ka, pole küll teab, mis head, aga hetkel paremaks võimalust pole.

3 kommentaari:

  1. Tore ost ja mis peamine,et ilusad juured on. Minul kevadel Jardinist ostetud ka valge vanda, ostes muidugi juuri ei uurinud. Kodus avastasin, et enamus seal juurepusas on pehmed, ega suurt alles jäänud. Hetke seis selline, et enne kui kõik juured muutusid pehmeks, jõudis taim kasvatada ühe uue priske juure, millega ta nüüd istub samblas. Ongi mul eksperiment kas tekib uusi juuri juurde ja taim jääb ellu või läheb vastupidi. Lehed on üllatavalt ilusad selle ühe juurega praegu. Näis.

    VastaKustuta
  2. Minu suvel Maximast ostetud vanda (maksis kusjuures rohkem kui see Bauhofi oma) on ka suhteliselt niru. Juba siis oli. Müüdi teda koos vaasiga seega ei ole raske arvata, mis tema olukorra tingis. Rippuvad juured on kõik põhimõtteliselt surnud, ainult need, mis korvi küljes krussis on, need on kenad. Praegu kasvatab õnneks lehti, seega ehk olukord nii lootusetu polegi. Ise hoian teda ka vaasis ja praegu lõunapoolsel aknal. Loodame parimat, ehk äkki kevadel on uusi juuri ka oodata. Mõtlesin selle vanema taime puhul ka, et äkki paneks potti, jälle viimasel ajal palju videosid vaadanud (soovitan ka youtubes otsida MissOrchidGirl-i videosid, väga harivad ja toredad) ja tundub, et täitsa okei on teda ka potis kasvatada nagu kuukinga. Väiksem vanda mul elaks selle ilmselt üle, ei kukuks potiga ümber, aga suur valge ei mahuks pottigi :D Teile hoian aga pöialt, kindlasti saab asja, sammal on suurepärane abimees. Olgugi, et ma avastasin ta enda jaoks alles suvel. :D

    VastaKustuta
  3. Eks kogemused õpetavad, nüüd vaatan alati kõigepealt juuri kui võimalik on. Ei julge mõeldagi, mis ma oma valge vanda eest maksin. Lilla õitega on mul ka klaasvaasis ja lõunapoolsel aknal. Seni kõik hästi. MissOrchidGirl-i jälgin pidevalt. Sain sealt ka ühe oma Coelogyne nime määratud. Õpib sealt väga palju. Üks mu lemmikuid on ka Gardening at Douentza.

    VastaKustuta