teisipäev, 22. märts 2016

Coelogyne cristata - istutamine

Ei meeldi mulle mitte, et bulbiliste bulbid on substraadi all ja et taimed potis laperdavad. Võtsin täna ette coelogyne uude potti sobitamise. Algatuseks kopeerin ka siia oma mõtted ja küsimused, mis mul antud taimega seoses tekkinud on nende paari nädalaga.

1. Pott või korv? Kas taim soovib pigem õhulisemat (korv) kasvukeskkond või pigem stabiilselt niiskemat (plastpott)? Praegusel juhul tundub pott olevat liiga suur, taim laperdab potis kergelt ning potti katsudes tundub, et juured pole sugugi tihkelt potti täitnud. Lisaks avastasin näpuga potis sorkides, et üks päris vana bulb on praktiliselt täielikult substraadi all, mis ei tundu väga hea mõte olevat. Ja valgest katlakivi (vms) kihist (millega taime ostsin) ma parem üldse ei räägigi. Lühidalt, tundub, et võiks vast ta ümber istutada. 

2. Kas vanade bulbide puhul lehtede kolletamine on normaalne nähtus või midagi on valesti? 


3. Mida hakata peale ära õitsenud vartega. Saan aru, et vanalt varrelt ta loomulikult ei õitse, kuid päris täpselt pole aru saanud, kus saab alguse uus võrse.

Suviste temperatuurideni on veel pikk tee minna, seega istutamiseks tuleb endiselt kasutada pimedat nurka köögis. Tass kohvi kõrvale ja nii me alustasime. 


Ma ei teadnudki, et coelogyne juured on karvased. Kohe päris nunnud kui lähedalt vaadata. Poti sisust aga nii palju, et ümberringi on ilus juuremass, samas poti keskkoht oli täitsa tühi. Lõhnast tunda ka viidet liigniiskusele. Hea, et olen teda vaid korra kastnud. Pealmine neljandik on substraadist küll kuiv, aga põhi täiesti märg. 


Rääkides mattunud bulbidest, siis neid ei olnud üks vaid hoopis kolm. See üks, mis paistis, oli isegi veel kõrgel. Kõige sügavamal peidus oli bulb, mis praktiliselt puutus poti põhja. 


Selline madal pott talle sai. Ma ei kujuta absoluutselt ette, kas selline asend talle üldse hea on, aga see oli ainus viis, kuidas kõik bulbid ilusti substraadi peale jääks ja suurimad bulbid potist välja ei kukuks. Tundub, et tegemist on ühe küllaltki jonnaka daamiga. 


Loodame, et me siiski saame ilusti koos läbi ja ta sätib end uues potis kenasti kasvama. Hoiame pöidlaid ja varbaid.

Rõõmsat kooskasvamist!

2 kommentaari:

  1. Kuidas valgusega on kas pigem mitte päikse kätte?

    VastaKustuta
  2. Minul on ta suvel väljas ikka varjus, mul ajal ennelõunase päikese käes.

    VastaKustuta