pühapäev, 15. jaanuar 2017

Ülevaade

Tagasivaade aastale 2016 jäi tegemata ja nüüd on veidi hilja seda vist ka teha, aga räägib siis natukene sellest, mis nende paari nädalaga juba juhtuda on jõudnud.

Algatuseks sai jõulude ajal taimelambilt põletada Erycina pusilla. Nädalake hiljem oli taim omadega nii läbi, et polnud muud midagi teha, kui ära visata. Kui tavaliselt üritan ma hukkunud taimi ikkagi asendada, siis selle taime puhul asendamiseks ei lähe. Hilisemate lugemiste ja selle poole aastase minu juures kasvamisega sai selgeks, et ega ta väga kodus edukalt kasvatatav taim vist pole. Üldiselt väideti, et ta pidavat end surnuks õitsema ning vähestel on õnnestunud ta poegi tootma panna. Minu juures kasvad talle üks juur, mis jõudis 1cm pikkuseks kasvada, õis, mida sügisel moodustus, kuivas ära ning seejärel kuivas ka vars. Sellega siis sedasi. 

Järmine hukkunu on järjekordne sinine vanda. No ei saa mina aru, mis nendel sinistel vandadel minu juures ei meeldi. Stsenaarium oli sama, lehed kukuvad täiesti rohelisena küljest ära, ilma mingi selge põhjuseta. Mõni päev pärast lehtede kukkumist läheb kukkumise koht kollakas-pruunikaks. Ja nii läks kõigi lehtedega, kuni viimaks oli järel kolm lehte. Sellises seisus polnud temaga enam midagi teha ning huvi pärast lõikasin ta keskelt pooleks. Viimasel ajal ju ringlevad igal pool need fusaariumi videod. Jah, mingi piiritletud joon oli, samas pole 100% veendunud, et see oli lilla. Midagi pruuni ja lilla vahepealset. Mis see teadmine mulle andis? Põhimõtteliselt mitte midagi. Taimel oli poeg, kellel on paar iseseisvat juurt, kui õnnestuks edukalt teda veebruarini elus hoida, siis on veel elulootust. 

Vahepeal on valge vanda kolinud suuretükilise substraadiga plastikpotti. Uus leht kasvab, juuri ootan taaskord veebruariks. 

Mõnigatest taimedest lühidalt: 
  • Kõik catasetum-tüüpi orhideed on edukalt talveunes.
  • Veevuskingad kasvatavad tasa ja targu lehti ja poegi. 
  • Eile 14.01 lisanus kolletsiooni Jardinist allahinnatute letist cymbidium Sarah Jean 'Ice Cascade'  hinnaga 9.50 €.
  • Kaks suurt tsümbiidiumit on alustanud uute poegade kasvatamist ning sellega seoses kolisid nad nüüd sooja tuppa, valguse lähedale. 
  • Sügisel õitsenud katleia on alustanud poja kasvatamisega. Teised katleiad alles tukuvad. 
  • Pisikest kasvu orhideed kolisin mõni aeg tagasi vanasse akvaariumisse tule alla, põhjas paar-kolm sentimeetrit kegkruusa ja vett, katusel kaks ventilaatorit. Need taimed (2 howearat, oncidium, psychopsis, tolumnia) kasvatavad seal soojas ja võrdlemisi niiskes keskkonnas praegu edukalt poegi. Õhuniiskus ventilaatoriga 68% kandis (ilma 78% kkandis), temperatuur ventilaatoriga 23,3 kraadi (ilma 24,3 kraadi). 
  • Kuukingad on valdavalt kõik õitsemise lõpetanud. Üllataval kombel õitsesid nad sel aastal eriti kaua, alustasid juunis-juulis ning lõpetasid detsembris.
  • Coelogyne cristata  augustis kasvama hakanud piikidest on tänaseks vähemalt ühest saanud õievars, mis lähinädalatel ilmselt ka oma imeilusaid õisi näitab. Peaks teda vist vahepeal ka lumega kosutama. 
Praeguseks siis vist kõik. Kindlasti läks midagi meelest, aga küll jõuab edaspidi. 

Rõõmsat kooskasvamist! 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar