reede, 27. jaanuar 2017

Tegin vea

Tänane jutt tuleb cycnodes Jumbo Puffist, kes kuu aega tagasi imeilusalt õitses. Meile on teada, et cycnodes kuulub catasetumlaste hulka, kellele on omane talvine puhkeperiood. Puhkeperioodil kaotab taim oma selleaastased lehet ning jääb kuivaperioodiks ootele. Kuivas närbuvad ka eelmise hooaja juured ning kodustes tingimustes meeldib mulle need ära lõigata, et uuel kasvuperioodil küllaltki niiskes pinnases mädanemist vältida. 

Vanas pinnases ja närbunud juures seisnebki tänane jutt. Nimelt tavaliselt on mul kombeks eemaldada vana substraat (olgu selleks siis puit või sammal) veel siis, kui ta on natukene niiske, või vähemalt mitte krõbekuiv. Nii olen teinud kõigi teistega, aga mitte cycnodes Jumbo Puffiga. Põhjuseks see, et puhkeperioodi alguses hakkasid kasvama õievarred ning arvasin, et liigne segamine (potist välja kakkumine, juurte ümbert sambla nokkimine jm) võib õite arengut kuidagi moodi pidurdada. Eelnevale lisaks, püsis taim palju viisakamalt püsti, kui tal samblapall all ja juures seal kenasti kinni. Nüüd kui kevad hakkab vaikselt hiilima ning catasetumlastel hakkab uus kasvutsükkel, tekib aga probleem. 

Iseenesest on ju hea, ideaalsi poleks vaja uut istutamist, lihtsalt istu ja oota kuni uus kasv ilmub ning uued juured tulevad, et saaks kastma hakata. Teisest küljest, kuhu need juured peaksid minema, kui all on krõbekuiv sammal, millest isegi käärid või nuga läbi ei taha minna. 




Mitu päeva olen mõelnud, mida teha, sest ega täielikku veendumust, et uus kasv kuskilt pole juba algust saanud, polnud. Täna võtsin poti kaenlasse ja käärid pihku ja hakkasin tasapisi harutama. 



Lõpptulemuseks oli loomulikult ilus porgand. Pildilt pole väga hästi aru saada, aga ka vanemal bulbil pole ühtegi juurt ja seda juba varasemalt. Vanem bulb logises potis koguaeg ja kenasti. Mis selle töö käigus aga välja tuli - meil on kasvamas uus bulb. 



Päris juurte lähedal, nagu neil kombeks on. Selge on see, et see operatsioon sai ette võetud päris viimasel hetkel ning loodetavasti ei läinud ma kääridega kuidagi selle pisikese pihta. Igatahes, uus kasvuperiood on tänasega avatud, kolm kuud varem kui eelmine aasta.

Praegu on ootel coelogyne crisata ülevaatepostitus piigist õieni, katsun selle taimega sama teha. Ilmselt küll mitte õiteni, aga näiteks lehtedeni. :) 

Rõõmsat kooskasvamist!

NB! Kellel kodus catasetum tüüpi taimed kasvamas, äkki jagate oma kogemusi, millal on ilmunud esimesed kasvud? Kas eemaldate substraadi või jäävad vanasse? 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar