teisipäev, 31. jaanuar 2017

Catasetumitest ja cycnodestest

Praeguseks olen ma kasvatanud catasetumtüüpi orhideesid kaks aastat. Seda ei ole üldsegi mitte palju. Küll aga on see aeg andnud nii mõnedki uued teadmised. Osalt omal nahal katsetatud ja osalt videote abiga. 

Kuna eelmises postituses sai kajastatud, et cycnodes Jumbo Puff on alustanud oma uut kasvuperioodi, siis peagi tuleb teemaks istutamine. Eelmine aasta otsustasin catasetum "Night Wasp" taime istutada tavalisse peenetükilisse substraati (koostiseks lisaks perliit ja süsi), küllaltki kiiresti sai selgeks, et ega see taim sellist kooslust ei armasta. Järeldust sai teha kahe punkti põhjal: 

1) catasetum tüüpi orhideed peavad oma puhkeperioodi tõttu kasvama väga kiiresti. Selleks aga, et kiiresti kasvada on neil vaja rohkelt vett ja toitu. Peamiselt puidust koosnev substraat aga pole loodud talletama suurtes kogustes vett ning toitaineid ning seetõttu oli taime kasvukiirusest näha, et midagi on puudu. Sügiseks, kui oli aeg puhkamiseks, oli taim saavutanud oma suuruseks eelmise aasta bulbi suuruse. Jah, midagi halba selles ju pole, aga catasetumi uus bulb peaks ideaalis olema suurem kui vana bulb, arvestame veel ka seda, et tegemist on beebitaimega (ingl. k seedling ), kelle kohus ongi kasvada õitsemisealiseks, täiskasvanud taimeks.  Järeldus: catasetum tahab pinnast, mis talletaks rohkem vett (kui perenaine on nii laisk, et ei viitsi iga päev korra või kaks teda kasta) ja väetist. 

2) catasetumi (ja sugulaste) juuretipud on väga õrnad. Sellest tuli taaskord aimu saada omal käel (muidugi ma olin selle kohta lugenud, aga kes siis arvab, et see laieneb neile kõigile...😒). Juured sain kenasti alla kasutades youtube video abi, ehitades veemahutiga plastpudelitest terraariumi. Kui juured piisavalt pikad, oli vaja taim potti sättida. Mis aga juhtus oli see, et esimesed juured, mis kenasti terraariumis alla meelitasin, jäid oma kasvuga seisma, sest juuretipud läksid vastu kõrva puitu või sütt ning kärbusid. Järeldus: substraat peab olema võimalikult pehme ja kergesti läbitav. 

Lähtudes lahti kirjutatud punktidest saab selleaastaseks substraadiks kõigile seda tüüpi orhideedele turbasammal, mis on kenasti potti pakitud. Tavaliselt olen ainult turbasamblas kasvatatavatele taimedele pannud potti sammalt päris isaste õhuaukudega - et ikka paremini ventileeritud oleks ja kiiremini kuivaks. Augustis minuni jõudnud cycnodesed aga olid mõlemad paksult kokku pressitud substraadis ning elasid oi kui ilusat elu. Nende pottides olid veel lisaks väetise graanulid. Väetise graanuleid lisan seekord ka mina. Pikalt sai mõeldud, milliseid graanuleid panna, neid on ju poelettidel nii palju (roosid, maasikad, tomatid, kurgid, okaspuud, suvelilled jne), vaadates taaskord youtube'st Wade'i videoid, sattusin catasetumite kultuuri videole, Wade teeb selles videos kenasti selgeks, et catasetumid on õgardid ning mida rohkem neile ette anda, seda rohkem nad ka kasvavad ning kenasti sobib neile suvelillede väetise graanulid, mille mõjuaeg kattub enamvähem nende kasvuperioodiga (3-4) kuud. Lisaks soovitab Wade neid veel koos teiste orhideedega koos väetada veel ka vedelväetisega, korrates, et nad söövad meeletult. 

Miks ma sellise pika jutu üldse kirja panin, on see, et täna alustasin ettevalmistustega catasetumite potti panemiseks. Nimelt pakkisin kena portsu sammalt pottidesse, kuhu ma nad panna tahan, segamini suvelille väetise graanulitega. Seniks kuni taimed on potitamiseks valmis, kuivab sammal aga toas, et vältida igasugust võimalust mädaniku tekkeks. 

Pildiseeria ka tehtust. 








Rõõmsat kooskasvamist!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar