laupäev, 4. juuni 2016

Õue suvitama

Neljapäeval (2.06.16) kolis valdav enamus mu kollektsioonist õue suvitama, iga päev olen võtnud hoogu, et sellest ka kirjutada, kuid pole jõudnud. Juba mõned nädalad tagasi panin talvel ostetud minikasvuhoone kokku ning nii ta ootas aiaääres oma esimesi elanikke. 


Esimesed elanikud kolisid tegelikult juba möödunud nädalavahetusel, kui kõik ülejäänud neljapäeval. Esimese päevaga sai ka kohe selgeks, et mu kõige varjulisem koht on siiski piisavalt päikeseline, et tekitada esimestele päikesepõletus. Seega vedasin kohe välja ka varjutuskanga ning installeerisin selle kasvuhoone katusele ja tagaküljele - siiani pole rohkem põletusi tekkinud. 

Ühtalsi sai eilse äikesetormiga ära katsetatud ka kasvuhoone tuulekindlus, ümber ta selle hirmsa tuulega ei lennanud, küll aga jooksin esimesel võimalusel õue ja sättisin alumisele pulgale, mis toetub maapinnale, kaks raskemat kivi nurka, sai stabiilsem küll. 

Temperatuuri näidik on kasvuhoones ka olemas, annab hea ülevaate, mis öösel toimub. Viimase nädala kõige külmem öö oli üleeilne öö, madalamale kui 11,1 kraadi, pole temperatuur öösel langenud. Päris sobilik mu meelest. Päevased temperatuurid küündivad muidugi üüratutesse kraadidesse, ütlen kohe kiirest ära, et termomeeter on ülemisel riiulil täpselt päikese käes, seega ka nii kõrged näidud. Uks on päevasel ajal alati pärani lahti ja igalt poolt pääseb õhk liikuma, ülekuumenemist ei tasu karta. 




Kasvuhoone elanikud pole kaugeltki mitte ainsad, kes on õue hingama pääsenud. Nii on end ploomil ja murelil sisse seadnud kaks onc tiny twinkle'i potti (üks elab kasvuhoones ja ühe andsin edasi) ja maxillaria. Õunapuule on kolmekorruselisse ripp-korvi end sättinud kolm masdevalliat ning õunapuu alla kolm tsümbiidiumit, kellest kaks suuremat suutsid eilse tormi käigus teha väikese õhulennu pingilt maha. Õnneks jäid kõik terveks ja ellu, kaotasid küll veidi mulda, kuid see sai täna väikse vaevaga asendatud. Päris omaette on aia keskele õunapuule sättinud end coelogyne, tema elukohaks on varjuline koht, kuhu otsest päikest kordagi päeva jooksul ei paista. 












Nii nad mul siis suvtavad. Tuppa on jäänud veel den. Berry oda, catasetumid ja vanilla. Vanilla peamiselt selle pärast, et ta on oma redeliga küllaltki ebastabiilne tegelane ning esimene tuuleiil lükkaks ta ilmselt koheselt pikali, seda õnnetust mul veel vaja. Catasetumid lähevad õue kohe, kui nad on korralikult juurdunud ning dendrobium siis, kui õite ilu on hääbunud. Ahhaa, vanda on ju ka toas. Tema oleks saanud täna õue elama, kui ilm poleks külmaks läinud, seega ootame järgmist soojalainet. 

Kas teil juba sõbrad õues? Millal viisite? Kelle saab suveks õue, kelle aga tuppa jätate? :)

Rõõmsat kooskasvamist?

1 kommentaar:

  1. Tere,
    minulgi enamik taimi kasvuhoones, esimest suve, nii et saab olema uus kogemus. Õues on tsümpad ja coelogyned. Vandad said küll kuumade ilmadega põletusi, aga ühel neist õievars, ootan, vaatan, mis edasi saab. Tuppa jäid kuukingad ja reanimeerimisel olevad tegelased.

    VastaKustuta