esmaspäev, 14. september 2015

Oncidiumi hübriid

Olen oma postitustes küllaltki palju juhtinud tähelepanu ühele pisikesele oncidiumi vormile 'Tiny Twinkle', mille kohta saab lugeda SIIN ja SIIN, kuid minu kogusse kuulub ka üks nimetu hübriid, kes sai soetatud eelmisel sügisel, kui ma nüüd ei eksi. Ilusti olid õied küljes ja puha, seega ma tean, milliseid õisi edaspidigi oodata.
Veidikene taime ajaloost, mida ma olen endalegi üllatuseks küllatki vähe piltide näol dokumenteerinud, seega pean usaldama oma mälu. Soetatud järjekordselt Jardini aianduskeskusest, allahinnatute letist (hind oli ~5€). Ühegi kahjuriga tema puhul võidelda pole tulnud. Ühe poja olen ohverdanud tema puhul niiskusele, kuid kõik muu on toiminud. Suvitas ta õues juuni lõpust juuli lõpuni, tundub, et see ka meeldis. Bulbid on ilusad pringid, lehed on mahlased ja rohelised. Tänase üllatusena aga leidsin lehtede varjust õievarre moodustise. :)
Kasvutingimustest nii palju, et kasvab ta ida-kagu suunal oleval aknal, seega saab nii hommikupäikest, mis on puude poolt varjutatud, kui ka lõunapäikest. Samas päikese kogus sõltub aastaajast. Suvisel ajal jääb talle pigem hommikune varjutatud päike, kuid praegu sügisel, paistab talle ka otsene kella kahene päike veel peale. Samas põletusi pole täheldanud. Suvisel ajal on kastmissagedusega valdavalt kord nädalas, praegusel ajal sügisel jälgin aga hoolikalt kuidas substraat kuivab. Kuna veel ei küta, siis on maja küllaltki jahe ja niiske (õhuniiskus kõigub 50 ja 70% vahel). Üldiselt aga on praegu septembri jooksul kastmine toimunud üle nädala.

3 kommentaari:

  1. Tere, minul sama taim (ka Jardinist, ilma õiteta). Sain ta kevadel, kõik oli kena. Aga suutsin "üle" kasta. Istutasin ümber, kastan vähem. Hetkel tulevad uued juured. Mul ta ruumis kus temp. kõrgem ja õhuniiskus madalam. Või tahab ta pigem kõrgemat õhuniiskust ja madalamat temp.-i?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere! Minul kasvab ta täiesti tavalise toa (elutoas, magamistoas) aknal, kus õhuniiskus jääb valdavalt 55-65% vahele. Temepratuur enamasti jääb 22-25 kraadi vahele. Samas minu kogemus näitab, et suvine õues olemine (kuu kuni paar) mõjub talle ergutavalt. Seega, kui vähegi võimalust, võiks ta järgmisel suvel õue viia. Kindlasi hakkab ta peagi Teil ka õitsema, kuna ta on läbi elanud küllaltki suure šoki, siis võib see aega võtta, aga tulemus on seda igati väärt! :)

      Kustuta
    2. Aitäh! Mõtlengi, et ei taibanud teda õue viia. Teistel "suvitajatel" lähevad õues ju bulbid ilusti ümaraks ja priskeks. Kannatust siis järgmise kevade-suveni.

      Kustuta