esmaspäev, 5. märts 2018

Märts 2018

Palun, kallid lugejad, kui teid siia üldse veel jäänud on, vabandage minu pikk eemalolek. Mis siis vahepeal juhtunud on, kus ma olnud oled? Ega polegi väga kuskil olnud, ikka siin samas, aga vahepeal on saanud minust diplomiga õde, see ehk seletab mõndagi.

Möödunud suvi, oi sellest on juba hirm kaua aega möödas, oli lillede jaoks raske. Talve jooksul on kollektsioon kandnud mitmeid kaotusi, aga samas ka, viimase nädalalõpu valguses, mõningaid võite. Coelogyne cristata, kes aasta tagasi õitses, või oli isegi õied juba praeguseks langetanud, on samuti möödunud suve põdemas ning valmistamas kolme uut bulbi. Õisi selleks korraks ei tule. Aga loodame, et külma talve järgi tuleb mõõdukalt kuum suvi.

2. märtsil algas jälle traditsiooniline (9 aastat on ikka päris arvestatav traditsioon) orhideenäitus Tartu Ülikooli botaanikaaias, millel järjekordselt müügiga tegeleb Jardini aianduskeskus. Müüdavate taimede arv on suur, kuid hobikasvajajale, kelle ilumeel ja väljakutsete janu ihaleb rohkema kui kuukinga järele, on valik veel kesisem kui möödunud aastal. Samal ajal toimub orhideenäitus ka Tallinna botaanikaaias, kus müügiga tegeleb Flores aed, kelle valik pakkus põnevust ka mulle.

Tartu näituselt õnnestus mul leida vaid kaks taime, keda tegelikult ka oma kollektsiooni olen soovinud. Seekord ei teinud ühtegi emotsiooniostu, koju jäid nii "oh kui ilus, mis siis, et.." kui ka "no kus see lõhnab ikka mõnusalt...". Seega sattus reedel minu ostukorvi angrecum, kelle näol on tegemist aafrikas ja madagaskari piirkonnas kasvava, kasvult  pehmelt öeldes hiiglasliku orhideega. Temperatuuri osas eelistab pigem sooja, kuid on ka liike, kes eelistavad pigem jahedamat temperatuuri. Mida minu konkreetne taim eelistab, tuleb hakata välja selgitama, sest nagu eelmainitud müüjale kohane (kivi osalt ka varustaja kapsaaeda), ei lisata taimele passi, rääkimata nimest. Kasvu kohta võiks arvata, et tegemist võiks olla angrecum veitchiiga, aga kui passi ei ole, on see pakkumine sama hea, kui ennustada mis ilm on kolme aasta pärast kolmapäeval.

Teine taim on oma nime poolest phaius. Jutt täpselt sama, võib eeldada, et tegemist on õite järgi Phaius schlechteri x pulcher var. albaga, aga jällegi see on vaid eeldus. Taim on ise küllaltki viisakas, kahe bulbiga ja kahe õievarrega tugev taim.




Kolmas taim tuli minu juurde bussiga Tallinna näituselt ja temaks on Sedirea japonika, kellel on ilus õievars, millel pisikesed arenevad nupud. Hoiame nüüd kõik kenasti hinge kinni, et see varreke külma ei saanud ja oma nupud kenasti suureks kasvatab, siis näeme kõik milline see sõber välja näeb.



Sellised on siis viimase aja uuemad uudised.

Rõõmsat kooskasvamist

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar